Urine onderzoek

Indien u klachten heeft met het plassen kunt u uw urine bij ons laten onderzoeken. Er wordt nagekeken of er wellicht een blaasontsteking bestaat. In verband met de betrouwbaarheid van het onderzoek en de eventuele afhandeling van het recept, vragen wij u de ochtendurine voor 10.00 uur ’s morgens in te leveren!
De urine geeft u af bij de assistente aan de balie. Zij zal u vragen een briefje in te vullen waarop vragen staan over de klachten die u heeft, of u koorts heeft (temperatuur altijd thuis meten bij voorkeur rectaal of via het oor) en of u allergisch bent voor antibiotica.

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens kleine beetjes plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking, bij oudere mensen kan onbekende verwardheid duiden op een blaasontsteking.

Brengt u voor onderzoek alstublieft een ‘gewassen plas’ (ochtendurine): maak eerst de plasopening goed schoon met water (geen zeep gebruiken), plas dan een beetje uit, vang het middenportie van de urine op in een schoon potje, het laatste beetje plast u weer uit in het toilet. Na onderzoek wordt de diagnose gesteld door de huisarts, deze bepaalt of medicijnen noodzakelijk zijn. U kunt tussen 11.00-12.00 uur met de assistente bellen voor de uitslag.